Impact Oost: Impact first, winst second!

Sietze Henstra (Voorzitter Impact Oost) en Sjors Vinke (Kwartiermaker Impact Oost) vertellen in dit interview over hun rol bij Impact Oost, waarom ze doen wat ze doen, waarom Impact Ondernemen de norm moet worden en wat jij als ondernemer eraan hebt om je aan te sluiten bij Impact Oost.

Sietze en Sjors vertel eens iets over jullie rol binnen Impact Oost?

Sjors Vinke: “Ik ben Kwartiermaker binnen Impact Oost, deze rol is voortgekomen uit een groep ondernemers die gestart zijn met Impact Oost. Daaruit is een bestuur samengesteld en daarbij was ik ook betrokken. Ze hebben mij gevraagd om de rol van Kwartiermaker in te vullen voor in de eerste fase. De rol van Kwartiermaker houdt in dat ik met name partners en leden verbindt aan Impact Oost, het is vooral het enthousiasmeren van de partners.”

Sietze Henstra: “Sinds kort ben ik voorzitter van het bestuur. Via Arjan Middelkoop kwam ik in contact met Impact Oost, hij is lid van de werkgroep van Impact Oost. De werkgroep bestaat uit een aantal mensen die, verspreid over het werkgebied van Impact Oost, bij organisaties werken die zich ook bezighouden met sociaal ondernemen. Arjan vertelde dat het bestuur een voorzitter zocht en vroeg of ik daarover wilde nadenken. Hier hoefde ik niet lang over te twijfelen, omdat ik als ondernemer meer wil betekenen voor de wereld dan alleen maar een product maken of een dienst verkopen. Als voorzitter ben ik voor een deel het gezicht van Impact Oost en denk ik veel mee over hoe we Impact Ondernemen kunnen uitdragen en leden kunnen onboarden.”

Wat is de reden dat jullie zijn aangesloten bij Impact Oost?

Sietze Henstra: “Als ik om me heen kijk zie ik dat de wereld aan het veranderen is. Zowel op het gebied van milieu als op het menselijke vlak. Er zijn meerdere organisaties die mij vanuit mijn rol bij EEGA Groep vroegen om eens mee te kijken naar het ziekteverzuim omdat deze zo hoog was. Ik zou heel graag ondernemers meer bewust willen maken om anders te kijken naar je bedrijf en je medewerkers. Zie ze niet alleen als uitvoerende machines. Op een bepaald moment is de machine op en kun je deze niet meer repareren, maar je hebt je medewerkers nog wel op je loonlijst staan…”

Sjors Vinke: “Voor mij is het heel simpel, er spelen allemaal maatschappelijke problemen op lokaal niveau, regionaal niveau, landelijk niveau en globaal niveau. Hoe treurig het ook is, ik denk dat we van alleen onze overheid geen oplossing hoeven te verwachten. Daarom is de rol van ondernemers zo cruciaal, zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. En daarin hoop ik dat we middels Impact Oost een versnelling kunnen creëren. Zodat er meer met impact ondernomen gaat worden en dat het de norm wordt. Als we dat hiermee bereiken óf een grote stap hierin kunnen zetten, dan hebben we iets moois neergezet.”

Wat betekent Impact Ondernemen?

Sietze Henstra: “Impact Ondernemen heeft niet één definitie. Het is niet zo dat we kunnen zeggen: dit is Impact Ondernemen en als je op deze manier onderneemt dan ben je een Impact Ondernemer. Als het bij een bedrijf gaat om alleen maar winstmaximalisatie dan valt dat niet onder Impact Ondernemen. Maar het kan wel zo zijn dat een organisatie met die winstmaximalisatie bijdraagt aan een betere wereld. Dan zou het wel weer vallen onder Impact Ondernemen.”

Voor wie is Impact Oost?

Sjors Vinke: “Als Impact Ondernemers zijn we behoorlijk sociaal gedreven en van daaruit willen we ook naar het inclusiebeleid kijken. Daarom hebben we gezegd dat we op voorhand niemand uitsluiten, waar je ook staat als ondernemer. Als je je bij Impact Oost wilt aansluiten moet je nieuwsgierig zijn naar Impact Ondernemen en misschien zelfs al wel de wil hebben om te kijken of je met meer impact je onderneming kan gaan drijven. Wij geloven in ‘impact first, winst second’, daar moet je je wel mee kunnen identificeren om je aan te kunnen sluiten. Uiteindelijk gaat het om de basisvraag wil jij met ons Impact Ondernemen de norm maken en die verandering teweegbrengen?

De ene ondernemer sluit zich aan bij Impact Oost omdat hij nog niets doet met Impact Ondernemen, maar zich graag wil laten inspireren. De ander is misschien al heel druk bezig met Impact Ondernemen, maar heeft een groot vraagstuk waar hij tegen aanloopt en niet verder mee komt. Dan kunnen wij diegene koppelen aan een andere ondernemer die daar ervaring mee heeft.

We kiezen daarom ook om meer verbinding te zoeken met het reguliere ondernemerschap om te laten zien dat je ook prima winst kunt draaien op een hele sociale-, duurzame- en circulaire manier. Voor de ene ondernemer gaat het dus meer om inspiratie en voor de ander gaat het om kennis, een podium of een netwerk.”

Hoe kan ik mij als ondernemer aansluiten?

Sietze Henstra: “We gaan met elkaar in gesprek en proberen de eerste verbinding te maken. Je wordt gekoppeld aan een bestuurslid of Kwartiermaker om kennis te maken. Daarbij kijken we naar de ervaring die iemand al heeft en waar nog een specifieke hulpvraag van de ondernemer ligt. Vanuit daar kijken we of we je meteen kunnen koppelen aan een andere ondernemer, zodat je daar je hulpvraag kunt uitzetten.”

Sjors Vinke: “Na het gesprek kun je aan boord stappen en betaal je een maandelijks bijdrage voor je lidmaatschap. Je kunt dan gebruik maken van een aantal faciliteiten binnen Impact Oost: zo hebben we een ‘buddy-netwerk’ waarbij je peer-to-peer kennis kunt uitwisselen met andere ondernemers en er zijn verschillende (inspirerende) evenementen die je kunt bijwonen in Oost-Nederland. En we hebben een programma opgezet, waarin we terugkerende ondernemersvragen behandelen. Vragen die we behandelen zijn bijvoorbeeld: ‘Hoe maak ik de eerste stappen tot Impact Ondernemen? Hoe kom ik tot een goed bedrijfsplan of pitch waarmee ik mijn verhaal kan wegzetten? Of als ik wat groei en ik heb een financieringsbehoefte, wat is daarvoor nodig en hoe kom ik met een goed verhaal bij een financier?’ Hiervoor werken we samen met een Credits en Impacttriump. Verder gaan we in op juridische vraagstukken en zullen we met name bij bijeenkomsten thematische onderwerpen aansnijden, waarbij we kijken naar de behoefte van de leden. Dat kan gaan over marketing of sales. Maar ook wat zijn de meest recente ontwikkelingen in subsidieland?”

Sociale marktplaats

Sjors Vinke: “We hebben een sociale marktplaats ontwikkeld. Deze is ontstaan doordat we onderzochten hoe we er het snel voor konden zorgen dat de business van Sociale- en Impact Ondernemers naar voren komt. Dit hebben we gebundeld tot één plek. Hier kunnen leden en Impact Ondernemers zich presenteren. ‘Sociale’ inkopers uit Oost-Nederland, die te maken hebben met een verplichting vanuit een aanbesteding, kunnen in één oogopslag zien waar je dat kunt verzilveren. Daarmee hopen we meer business te generen en te zorgen dat er meer verantwoordelijkheid wordt genomen.”

Nieuwe fase

Sietze Henstra & Sjors Vinke: “Impact Oost gaat over naar een nieuwe fase. Het eerste jaar zit erop en we zijn onze partners erg dankbaar dat ze ons de ruimte en tijd hebben gegeven om te kijken hoe we dit wilden neerzetten. We zijn enorm overspoeld door alle aandacht en we hebben inmiddels de juiste vorm kunnen vinden. De eerste stap is gezet, om het verder uit te bouwen naar de volgende stap zijn we op zoek naar een algemeen directeur die ervoor zorgt dat Impact Oost actief blijft.”

Vragen? Neem contact op