Kim Middelkamp over Sallandse Wegenbouw, Impact ondernemen en werken in een mannenwereld

Aan de slag in de bouwwereld vol mannen én bij het bedrijf van je vader: je moet het maar durven! Kim Middelkamp ging in 2018 de uitdaging aan bij het bedrijf van haar vader Johan Middelkamp. Ze is pas 30 jaar en voert de functie New Business uit bij Sallandse Wegenbouw in Haarle. Kim: “Ik omschrijf mijn functie zelf altijd als in alle dingen die met de nieuwe economie te maken hebben, dus bijvoorbeeld circulair bouwen en duurzaamheid.” Impact Ondernemen, waar circulair bouwen en duurzaamheid onder vallen, zijn al jaren de standaard voor Sallandse Wegenbouw. “We weten niet beter!”

Zo vader, zo dochter

Of ze ooit gedacht had om aan de slag te gaan bij het bedrijf van haar vader? “Absoluut niet. Mijn vader heeft het misschien één keer gevraagd. Ik dacht dat de bouw helemaal niks voor mij was. Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd en heb me gespecialiseerd in duurzaamheid met de master Global Business & Stakeholder Management. Toen ik klaar was met studeren ben ik een traineeship gaan doen. Uiteindelijk bleek dat hetgeen waar ik energie van kreeg, ik wellicht ook kwijt kon bij Sallandse Wegenbouw. Dit wilde ik voor een jaar gaan doen en nu zijn we vier jaar verder…”

Impact Ondernemen is normaal

Ze vervolgt: “Eigenlijk is Impact Ondernemen iets wat wij heel normaal vinden. Johan heeft het altijd al op die manier en met die insteek gedaan. We vinden dat we voor de waarde moeten gaan en niet voor de euro. We hebben de euro alleen wel nodig om de waarde te kunnen behalen. Dat is eigenlijk hetgeen wat wij normaal vinden. We tonen het tegenwoordig meer en maken het daardoor kenbaar. Dit doen we omdat we in een tijd leven, waarin je moet laten zien wát je doet, omdat mensen het anders niet weten. Onze ambitie Sallandse Inclusief heeft 7 thema’s waar we al langer mee bezig zijn. Sinds kort uiten we dat meer naar de buitenwereld.”

De ambitie van Sallandse Wegenbouw in 7 thema’s

Een boekwerk aan beleid: niet de manier voor Sallandse Wegenbouw om stappen te zetten naar een mooiere toekomst. Zij hebben ervoor gekozen om hun ambities te vertalen naar 7 verschillende thema’s. “Hier is een hele brainstormsessie aan vooraf gegaan. We vinden het veel belangrijker om praktische stappen te kunnen zetten. We hebben ons gefocust op hetgeen wat we doen en daar kwamen zeven thema’s uit: veiligheid, maatschappelijke betrokkenheid, CO2-neutraal in 2050, circulair bouwen, SROI op praktische wijze, opleiding en ontwikkeling én vitaliteit. Onder elk thema hebben we een doel en een stappenplan met acties gezet, zodat we precies kunnen bijhouden op welk punt we zijn.”

Uiteraard genereert het ene thema meer impact dan het andere. Zo zet Sallandse Wegenbouw bijvoorbeeld vol in op het thema SROI op praktische wijze. “Iedereen met een achterstand op de arbeidsmarkt verdient een kans. Toch zijn we in Nederland vaak nog bezig met het kijken naar regels en beleid, waardoor er redenen ontstaan die er uiteindelijk voor zorgen dat die mensen niet op de arbeidsmarkt komen. Mijn vader vond dat het anders moest. Hij heeft twee gelijkgestemden gevonden: Jannes ter Horst van het ROC en Hans Bonten van Stichting de Kern. Samen zijn zij in 2019 werkleerbedrijf Dynamisch op Weg gestart. Het is heel simpel ingericht: deelnemers komen bij ons, voeren werkzaamheden uit en worden begeleid door een projectleider van Stichting de Kern en jobcoaches van het ROC. Deelnemers hoeven bij ons niet hun verhaal te delen. Ze hebben dezelfde kleding aan als andere medewerkers van Sallandse Wegenbouw en zitten in dezelfde kantine. Je geeft ze vertrouwen, waardoor ze gaan groeien. Deze simpele, niet-bureaucratische, praktische aanpak werkt. We hebben tot nu toe ongeveer 50 deelnemers gehad, waarvan 80% nu aan het werk is. Daar zijn we trots op!”

Sallandse Wegenbouw

De schop gaat bijna de grond in

Daarnaast houdt Sallandse Wegenbouw zich momenteel bezig met het ontwikkelen van een Collectorveld. Dit is een kunstgrasveld dat wordt gebruikt als zonneboiler. Door de warmte van de zon wordt het veld warm en die warmte wordt middels vloeistof aan de kunstgrasmat onttrokken. Vervolgens wordt deze warmte benut in de omgeving. “Deze innovatie zou een alternatieve bron kunnen zijn in de energietransitie. Er is meer dan alleen windmolens en zonneparken! Deze zomer bouwen we in Zwolle, bij Be Quick ’28, een proefveld om te testen hoeveel warmte het Collectorveld in de praktijk oplevert.”

Collectorveld Sallandse Wegenbouw

Voorbereiden op de wereld van morgen

“In de bouw zijn wij, Sallandse Wegenbouw, maar een kleine schakel in een hele grote keten. Onze hele keten is nog niet voorbereid op de wereld van morgen. Ons hele systeem in Nederland is dat eigenlijk niet. Dat maakt het onwijs ingewikkeld, want dat kunnen wij als bedrijf niet in ons eentje veranderen. Om die reden zetten we in op die praktische stappen, zoals het Collectorveld. Dat kan een puzzelstuk zijn in de energietransitie die de wereld van morgen creëert. Zo proberen wij praktische stappen te maken. In plaats van blijven klagen aan de zijlijn kun je ook kijken wat je kunt veranderen in je eigen invloedssfeer. Daarbij moet je mensen bereid krijgen om anders te durven denken en organiseren. Precies daar zit de uitdaging van dit alles!”

Vragen? Neem contact op